Település:
Pest megye, Tököl


Hungaricum Gombfoci Háza Múzeum


Szigetszentmiklós, Bajcsy-Zsilinszky utca 2-es üzletsor 8-as üzlet +36 20 806 1013 nunogomes@citromail.hu

A Gombfoci Múzeum 2013. október 17-én nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. A Múzeum vezetője a Benfica-Mundial’93 FC sportigazgatója, Becz András gombfoci gyűjtő, mai is aktív játékos, Szigetszentmiklós Város Testnevelési és Sport díjasa.

A múzeum célja, hogy ezt a népi játékot, mint Hungaricumot megőrizzük az utókornak. A fiataloknak újra lehetőséget adunk megismerni, ill. megszeretni a gombfoci játékot és annak verseny változatát, az asztali-labdarúgást. A múzeumnak Szigetszentmiklóson a Pizza Mundial nevű vendéglátóhely ad otthont.

A gyűjtemény két részből áll. A „Fehér Miklós teremben” láthatók a fiatalon elhunyt 25-szörös válogatott futballista családjától kapott mezek , zászlók, a Portóban szerzett aranyérem másolata. Láthatóak barátjának, Nuno Gomesnek a múzeum részére átadott dedikált fényképei, valamint meze, cipője, és csapatkapitányi karszalagja. A falon megtaláljuk a Benfica korábbi hírességeinek képsorát, valamint Guttmann Béla sikeredző képeit portugál és magyar írások kíséretében.
A belső teremben, a tulajdonképpeni Gombfoci Múzeumban egy óriási poszter a Benfica Stadionjáról köszönti az ide látogatót. Egy lépéssel beljebb feltűnik a „mezek fala”, több mint 50 csapat mezével, szemünk előtt Rui Costa, Beckham, Miquel, Velosó, Augusto dedikált mezeivel. A 10 kiállító vitrin több, mint 200 csapatot tartalmaz (a múzeumban 1000- nél több csapat van raktáron) az 1930-as évektől napjainkig, az ezen időszakban használt kapuk, labdák társaságában.

A múzeumban találhatók a híres Aranycsapatról és a világsztár Puskás Öcsiről, Peléről és Eusebióról készült képek. Szép látványt mutatnak az egymás mellett pihenő, dedikált futball labdák, közte a Benfica, a Bayer Leverkusen és a „legendák” labdája. Ez utóbbit ellátta aláírásával többek között Eusebio és Tóth II. József is. A vitrinek nem kaptak sorszámot , hanem olyan futballisták nevével láttuk el őket, akik Szigetszentmiklóshoz kötődnek, illetve innen indultak el az N.B.-I. és a válogatottság felé. Sokan közülük Szigetszentmiklóson telepedtek le és segítették a helyi csapatot.

A gyűjteményben láthatóak a Magyar Asztali-labdarúgó Szövetség által átadott, a magyar válogatottal megnyert Európa-bajnoki és Világbajnoki serlegek, a helyi Benfica-Mundial’93 FC NB-I-es és NB-II-es serlegei és érmei. A kiállítás különleges darabja Bozsik József 101-szeres válogatott futballista gombfoci asztala. Egy stílusosan átalakított, pontosan átrajzolt íróasztal, amelyen fiával, Bozsik Péterrel, a későbbi szövetségi kapitánnyal gombfociztak. A bemutató teremben lévő sálak és a hírességek falán látható aláírások a múzeum vezetőinek a futball iránti szeretetét, a híres játékosok, a világhírű csapatok tiszteletét és emlékét őrzik.

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »